Nga Selman Farisiu, transmetohet:

Isai (a.s.), u ngarkua me detyrën për të ftuar në besim një sundimtar të Nusajbinit, të njohur për tirani dhe mendjemadhësi. Në fillim, mendoi që atje të çonte disa prej havarive. Prandaj, i pyeti:

“Kush do të shkojë?”

Jakubi tha: “Do të shkoj unë!”

Me të u bashkuan edhe Teomani dhe Shemuni. Shemuni i tha Isait (a.s.):

“O i Dërguar i Zotit! Me lejen tënde, do të shkoj dhe unë. Por, nëse do të ndihemi ngushtë, do të të thërrasim ty! Prandaj mos na e kurse ndihmën!”

Dhe që të tre dolën për udhë. Shemuni qëndroi jashtë qytetit.

“Po të keni nevojë për ndihmë, do të vij!”- u tha ai.

Jakubi dhe Teomani hynë në qytet, ku e mblodhën popullin dhe e ftuan në besimin në një Zot të vetëm. Mirëpo, për shkak se ky popull u kishte besuar shpifjeve dhe mendimeve të këqija mbi Merjemen dhe Isain (a.s.), e refuzuan ftesën e tyre. Madje i mallkuan ata. Më pas Teomanin e çuan tek sundimtari. Ai urdhëroi t’ia prisnin duart dhe këmbët, ta verbonin e ta hidhnin në birucë.

Ndërkohë, Shemuni hyri në qytet duke u fshehur. Ai arriti të afrohej me sundimtarin, duke u bërë mik i ngushtë i tij. Madje, ai u bë një prej shokëve të tij të bisedave. Një ditë, Shemuni kërkoi lejë prej sundimtarit për të pyetur Teomanin në lidhje me disa çështje. Kur u takuan, bënë sikur s’e njihnin njëri-tjetrin.

Shemuni e pyeti:

“O njeri, ç’është fjala jote?”

Teomani:

“Isai është robi dhe i dërguari i Zotit!”

Më pas, dialogu i tyre vazhdoi kështu:

“Cili është argumenti yt se e thua të vërtetën?”

“Ai shëron çdo sëmundje!”

“Këtë e bëjnë edhe mjekët. Ke tjetër?”

“E di se çfarë kanë njerëzit nëpër shtëpi dhe çfarë hanë!”

“Këtë e dinë edhe orakujt (parashikuesit). Tjetër?”

“Bën zog prej argjile që fluturon!”

“Këtë e bëjnë dhe magjistarët!”

“I ngjall të vdekurit…”

“Ja, kjo është diçka mbinjerëzore. Atëherë, le ta thërrasim Isain! Nëse me të vërtetë i ngjall të vdekurit, ta besojmë!..”

Sundimtari i miratoi fjalët e Shemunit. Prandaj, menjëherë i çuan fjalë Isait (a.s.), i cili erdhi në Nusajbin. Ai bëri sikur s’e njihte fare Shemunin. Shemuni i tha sundimtarit:

“Nëse dëshiron, le t’i provojmë aftësitë e tij mbi Teomanin!”

Kur e sollën Teomanin, Isai (a.s.), i fërkoi trupin dhe ai mori formën e mëparshme. Pastaj ia fërkoi sytë dhe shikimi iu kthye përsëri.

Shemuni u kthye nga sundimtari:

“Ja, ky me të vërtetë është argument profecie!”

Pastaj, Shemuni iu drejtua Isait (a.s.):

“O Isa! Këta që ndodhen këtu, çfarë kanë ngrënë për darkë në shtëpitë e tyre dhe çfarë kanë lënë?”

Dhe, Isai (a.s.), i tregoi që të tëra një për një.

Më vonë, i kërkuan të bënte një lakuriq prej balte, që të fluturonte. Isai (a.s.), e bëri dhe lakuriqi fluturoi. Ata i kërkuan të shëronte të sëmurët. Dhe, të gjithë të sëmurët që iu sollën, u shëruan. I kërkuan të ringjallte një të vdekur dhe, për këtë zgjodhën Sam bin Nuh-un. Me lejen e Allahut, Isai (a.s.), e ngjalli edhe atë. Më pas, Samin e pyetën:

“Kaq i plakur ishe kur vdiqe?”

“Jo! Kujtova se shpërtheu Kiameti dhe nga frika u plaka përnjëherë” -u përgjigj ai.

Pasi e vërtetoi profecinë e Isait (a.s.), Sam bin Nuhu vdiq përsëri.

Para gjithë këtyre mrekullive të qarta, sundimtari së bashku me ushtarët e tij besuan që të gjithë. Nga kjo, kuptohet se myslimani duhet të jetë i mençur dhe i urtë. Jo çdo e vërtetë thuhet në çdo vend. E vërteta thuhet në kohën dhe vendin e duhur.

 

Share.

Leave A Reply